Rulmenții sunt componente de bază în orice piesă dintr-o mașinărie care implică rotație. Funcția lor principală este de a susține arborele rotativ reducând fricțiunea, pentru a obține mișcarea lină.

Rulmenții joacă un rol vital în cardul echipamentelor, deci este foarte important să vă inspectați în mod regulat rulmenții SKF sau orice alte tipuri de rulmenți, pentru eventuale probleme, asigurându-vă că efectuați întreținerea la timp.

Orice rulment poate produce uneori brusc un zgomot puternic, iar dacă observați un asemenea zgomot, probabil că vă întrebați care ar fi motivul și ce ar trebui să faceți în continuare?

În cele ce urmează veți putea descoperi cauzele care produc zgomotele unui rulment și ce e de făcut în în această privință.

Ce cauzează zgomote la un rulment SKF?

Dacă brusc începe să se audă un zgomot de la rulmentul dvs. SKF în timpul funcționării, atunci acesta are o problemă. Zgomotul puternic pe care îl auziți se produce din cauza deteriorării canalelor de rulare ale rulmentului, ceea ce provoacă mișcaea necontrolată a elementelor de rulare sau producerea unui zgomot zornăitor în timpul rotației.

Există multe cauze diferite ce pot provoca zgomotul unui rulment, dar cea mai comună este contaminarea. Aceasta putea să aibă loc în timpul instalării rulmentului, prin particule care au rămas pe pista de rulare și care au cauzat daune îndată ce rulmentul a fost pus în funcțiune prima dată. Specialiștii de la Leco îți vor da sfaturi despre cum să-ți instalezi corect rulmentul SKF.

Capacele de protecție și etanșările se pot deteriora în timpul lubrifierii rulmentului, devenind ineficiente în funcția lor, aceea de a proteja împotriva pătrunderii contaminării – aceasta o problemă frecventă în medii cu un nivel mare de contaminare. Pentru sfaturi și recomandări în legătură cu lubrifierea corectă a rulmentului SKF, apelați cu încredere la specialiștii în rulmenți SKF de la Leco.

Contaminarea poate apărea frecvent și în timpul procesului de lubrifiere, prin particulele străine care  rămân lipite de capătul pistolului de grăsime, pătrunzând astfel în utilaje în timpul relubrifierii.

Aceste particule străine ajung în căile de rulare ale rulmentului. Când acesta începe să funcționeze, particulele respective vor începe să afecteze pista de rulare a rulmentului, determinând elementele de rulare să sară sau să se clatine, creând astfel zgomotul pe care îl auziți.

Ce să faceți dacă rulmentul dvs. începe să facă zgomot?

Zgomotul care vine de la rulmentul dvs. poate suna ca un șuierat, zornănit sau mârâit. Din păcate, atâta timp cât auziți acest zgomot, înseamnă că rulmentul s-a degradat, iar singura soluție este înlocuirea cât mai rapid posibil a acestuia.

S-ar putea să observați că zgomotul se calmează, dacă adăugați grăsime la rulmentul dvs., însă nu vă lăsați păcălit că problema a fost rezolvată!

Prin gresarea rulmentului, problema zgomotului nu va fi rezolvată, ci asta doar va masca adevărata problemă. Este ca și cum ai pune ghipsul pe o rană deschisă – mai întâi, rulmentul, ca și rana, are nevoie de o atenție urgentă, dacă nu, zgomotul va reveni iar și iar.

Este adevărat, că mai nou, puteți utiliza tehnologii de monitorizare a stării rulmenților, cum ar fi monitorizarea vibrațiilor sau termografia, pentru a detecta problemele de defecțiune ale rulmentului și pentru a putea prezice când este posibil ca rulmentul să cedeze și pentru a calcula ultimul moment în care puteți înlocui, în siguranță, rulmentul.

Cum puteți preveni defectarea rulmentului

Varianta mai ușoară ar să înlocuiți doar rulmentul deteriorat și să continuați cu operațiunile dvs. Însă, este important să nu înlocuiți doar rulmentul, ci să căutați și cauza principală a defecțiunii. Analizând principalele cauze posibile ale deteriorării rulmentului, veți ajunge la problema de bază, iar prin rezolvarea acesteia, veți putea preveni apariția aceleiași probleme, din nou.

Asigurați-vă că utilizați cea mai bună soluție de etanșare pentru condițiile de funcționare și verificați starea sigiliilor de fiecare dată când efectuați lucrări de întreținere, astfel vă puteți proteja împotriva pătrunderii particulelor contaminante.

De asemenea, este important să vă asigurați că instrumentele folosite la rulmenții dvs. sunt potrivite. Astfel, veți putea evita producerea daunelor produse în timpul montării.

Monitorizați-vă rulmenții

Prin monitorizarea continuă a rulmenților aveți cele mai mari șanse de a identifica și a acționa cât mai rapid când se ivesc probleme cu rulmentul. Sistemele de monitorizare a stării rulmentului sunt o modalitate excelentă de a menține starea de bună funcționare a aplicațiilor dvs., având control constant.

De reținut

Dacă rulmentul dvs. a devenit brusc zgomotos în timpul funcționării, înseamnă că acesta e deja deteriorat. Deocamdată mai poate funcționa, dar momentul eșuării totale este din ce în ce mai aproape. Cea mai frecventă cauză a zgomotului produs de un rulment este contaminarea cu particule străine, care deteriorează căile de rulare ale rulmentului, determinând dereglarea elementelor de rulare și în final producând zgomotul respectiv.

Singura soluție pentru remedierea unui rulment zgomotos este înlocuirea acestuia. Prin gresare, doar se va masca problema.

Dacă aveți nevoie de sfaturi cu privire la un rulment avariat sau aveți nevoie de ajutor la identificarea cauzei defecțiunii rulmentului dvs., nu ezitați să contactați experții în rulmenți de la Leco!