Ce este de fapt dezgătitul miresei?

Tradiția de a folosi seturi pentru dezgătit mieasa face parte din tradițiile și obiceiurile noastre, pe care le-am moștenit în timp, pentru nunțile românești. Unele obiceiuri s-au pierdut în timp, pe când altele au rămas încă vii. Mirii aleg să renunțe la anumite datini, mai ales atunci când nunțile au loc în orașe. Două dintre tradițiile care nu dispar din cadrul unei nunți sunt dezgătitul și gătitul miresei.

Obiceiul acesta are loc în timpul petrecerii de nuntă. De cele mai multe ori asta se întâmplă după miezul nopții și se folosește un set special pentru dezvelitul miresei care conține toate accesoriile necesare. Acest obicei marchează trecerea miresei de la statutul de domnișoară la cel de doamnă. Mireasa se va așeza pe un scaun și va fi dezgătită de nașă, care îi va lua voalul de pe cap și i-l va înlocui cu o basma, o maramă, o eșarfă sau o pălărie.

Vezi si despre traditia dezgatitului miresei

Dezgătitul miresei marchează finalul nunții, în care nașa ia de pe cap voalul miresei și o îmbracă pe fină cu anumite elemente care pot sugera începerea unei noi etape de viață. Viața de familie implică de obicei și momente plăcute în bucătărie, alături de persoanele dragi, motiv pentru care șorțul este specific acestui moment și face parte din ritual. Poți să descoperi seturi complete de dezgătitul miresei care să te ajute să faci acest moment mult mai special.

Tot pentru dezgătit se va folosi și o eșarfă specială care se va pune în părul miresei la finalul nunții. Miresei îi va fi scos voalul, după ce aruncă buchetul și acesta va fi prin de o persoană din spate. Ulterior, i se va pune pe cap o eșarfă care să marcheze trecerea de la statutul de mireasă la viața în doi, de cuplu. Eșarfele pot să fie cumpărate de pe site și se poate alege orice model dorit.

Pentru dezgătitul miresei se va folosi și o oglindă pe care toți fotografii de nuntă o recomandă. Ea trebuie să fie cât mai frumos decorată și să rămână în centrul atenției în momentul dezgătitului și gătitului. Mireasa va fi aranjată de către mama sa și de domnișoarele de onoare care urmează să îi pună voalul sau să i-l dea jos în funcție de momentul nunții. În etapa gătitului îi vor pune accesoriile și se vor asigura că arată impecabil.

Tăvița pentru gătitul miresei este de asemenea un element foarte important. Tăvița pentru ritualul de gătit este extrem de importantă și trebuie să aibă aceeași temă ca și celelalte elemente utilizate. Tăvița poate să fie decorată similar cu nunta, dacă aceasta are o temă, sau poate avea schema cromatică pe care o respectă întreaga nuntă.

Există elemente specifice inclusiv cu motive tradiționale sau de asemenea cu motive specifice anumitor teme. Alegerea depinde exclusiv de preferințele mirilor, iar numărul de opțiuni este foarte vast și se vor găsi cu siguranță accesorii potrivite pentru orice preferință și pentru orice personalitate a mirilor.