De mai bine de saizeci de ani se vorbeste despre gimnastica medicala si gimnastica corectiva. Acestea sunt metode de exercitii fizice care au fost concepute pentru a imbunatati functia corpului, pentru a permite o dezvoltare armonioasa si sanatoasa in timpul adolescentei si pentru a mentine functia corpului la varsta adulta. Intr-un fel, o reinviere a motto-ului latin „Mens sana in corpore sano”. Din aceste motive, ele au fost aplicate si scoliozei si atitudinilor scoliotice, ceea ce a provocat o oarecare confuzie. O buna gimnastica nespecifica nu poate incetini singura progresia scoliozei, lucru pe care exercitiile specifice de fizioterapie pentru scolioza il pot face. O gimnastica buna poate, totusi, sa imbunatateasca o postura scoliotica, si iata care este ideea: postura scoliotica nu este o patologie, ea se imbunatateste doar cu ajutorul sportului, iar salile de sport sunt pline de copii care sunt tratati pentru acest lucru. Din nefericire, in multe sali de sport, clinici de fizioterapie si chiar ASL-uri, se aplica antrenamentul pentru scolioza, dar intr-un mod neconform cu ceea ce ne spun ghidurile pentru tratamentul scoliozei elaborate de expertii mondiali. Click aici pentru a vedea detalii despre tratamente balneare.
Exista diferente intre gimmnastica corectiva si gimnastica medicala?
In realitate, nu exista diferente reale sau, mai degraba, acestea sunt mai degraba legate de fiecare practicant in parte care stabileste gimnastica. Are ca scop intarirea musculara generala a tuturor districtelor corpului si in special a trunchiului, include exercitii de intindere si postura, uneori si exercitii asimetrice. Acestea sunt aspectele fundamentale, care pot fi apoi completate cu alte tipuri de exercitii, ceea ce face ca aceste metode sa fie cu adevarat nestandardizate. Astfel, sub denumirile de corectiv, postural si medical, se aplica multe metode diferite, dar intotdeauna bazate pe miscare si intarire generala. Practicantul este cel care reprezinta variabila principala, deoarece el poate introduce diferite elemente in functie de experienta si ideile sale, facand bine sau, la limita, chiar rau. Trebuie sa ne amintim intotdeauna ca o terapie, oricare ar fi ea, poate face rau daca este aplicata in mod incongruent!
Cine ar trebui sa predea gimnastica medicala?
Gimnastica postural-corectoare, fiind o „gimnastica”, a fost initial introdusa si aplicata de profesorii de gimnastica. Mai tarziu, fizioterapeutii au devenit si ei interesati de ea.
Dar atunci, pentru a pune la punct exercitii de scolioza la cine ar trebui sa ma adresez?
Orientarile actuale spun ca exercitiile pentru scolioza ar trebui sa fie selectate si concepute de catre un fizioterapeut care a fost instruit intr-una dintre scolile care au publicat date privind eficienta tratamentului scoliozei. Evident, dar trebuie repetat, un examen medical cu un specialist al coloanei vertebrale (am putea spune „scoliosolog”) si o radiografie sunt esentiale inainte de a stabili exercitiile. De fapt, este imposibil sa faci exercitii cu adevarat specifice si mai ales autocorectie fara sa vezi alinierea vertebrelor pe radiografie. Profesorii de gimnastica, absolventii, antrenorii personali au rolul de a urmari aplicarea exercitiilor, devenind astfel un membru cu drepturi depline al echipei de tratament al scoliozei, dar cu un rol foarte specific.
Gimnastica medicala
Cele mai actuale si testate tratamente pentru scolioza nu sunt gimnastica corectiva, gimnastica posturala sau gimnastica medicala, ci exercitiile specifice de fizioterapie pentru scolioza. Folosim acest termen pentru a ne referi la exercitiile stabilite in conformitate cu toate acele scoli care au publicat date privind eficienta lor in tratarea scoliozei.