aparat dentar

Strungareata sau diastema este o afectiune care se manifesta prin decalajul intre doi dinti. Cea mai comuna forma este cea a liniei medii care afecteaza doar doi dinti din fata, insa se poate manifesta oriunde pe arcadele dentare.

 

Strungareata este normala in cazul copiilor care inca au dentitia de lapte si se va inchide de la sine pe masura ce micutii schimba dantura si dintii se dezvolta, completand spatiile libere.

 

In cazul adultilor, este o afectiune complet inofensiva si, daca deranjeaza din motive estetice, creeaza disconfort sau probleme la mentinerea igienei si a sanatarii bucale, se poate corecta in numai cateva luni cu un aparat dentar adecvat, disponibil si la clinica stomatologica www.dentalexcellence.ro.

 

Cauzele strungaretei

Una dintre cele mai frecvente cauze ale diastemei este diferenta dintre dimensiunea dintilor si cea a maxilarului. Daca maxilarul este prea mare sau dintii sunt prea mici, nu se produce alinierea corecta si se formeaza strungareata. In general, acest decalaj are cauze genetice, motiv pentru care diastema este ereditara.

 

In cazurile rare, distantarea poate fi cauzata de cresterea excesiva a frenului, o insertie de tesut intre buza si dintii superiori din fata.

 

Alte cauze ale strungaretei pot fi suptul degetului mare, obiceiul de a impinge dintii cu limba sau igiena dentara deficitara. Totodata, golurile dintre dinti pot fi provocate de afectiuni severe ale gingiilor precum parodontita sau infectiile care contribuie la pierderea osoasa la nivelul maxilarului.

 

Se poate corecta strungareata?

Cu un aparat dentar potrivit poti corecta aproape orice aliniere deficitara a dintilor sau a maxilarului, inclusiv strungareata! Daca este vorba despre cea mai frecventa forma de diastema, cea al dintilor frontali, tratamentul poate reduce diferenta in numai cateva luni.

 

In cazurile severe, insa, cauzate de afectiuni, infectii, gingii sau dinti supradimensionati sau lipsa, procesul de corectie va dura mai mult si, uneori, poate necesita si tratamente suplimentare.

 

Ce tip de aparat dentar poti alege pentru corectarea strungaretei?

Daca in urma cu douazeci de ani singura optiune pentru corectarea zambetului cu strungareata era aparatul metalic, in prezent poti alege dintr-o gama diversificata de modele. Astfel, in functie de preferinte si considerente estetice, pacientii pot alege aparate vizibile sau invizibile, metalice, ceramice sau din safir, sublinguale sau mobile.

 

Modelul metalic

Cu toate ca multi adulti prefera un aparat dentar modern si discret, cel metalic standard inca este folosit pentru ca este accesibil ca pret, rezistent si eficient. Acesta reduce considerabil timpul de corectie a strungaretei si, in cazul copiilor, poate fi personalizat cu ligaturi elastice colorate.

 

Model ceramic sau din safir

Foloseste bracketuri ceramice apropiate de culoarea dintilor sau transparente, din safir. Este mai putin vizibil decat cel metalic si preferat de adulti sau adolescenti pentru aspectul modern si estetic. Totusi, este mai scump si mai putin eficient decat cel metalic.

 

Model lingual

Se monteaza in spatele dintilor si este aproape invizibil. Insa, este mai dificil de fixat, poate crea disconfort la nivelul limbii si ingreuneaza igiena orala.

 

In concluzie, daca te deranjeaza strungareata, o poti corecta in numai cateva luni cu un aparat dentar! Investeste in frumusetea zambetului tau si alege tratamentul care ti se potriveste, in functie de considerente financiare sau estetice!