Fiecare organism pentru a functiona la parametri optimi are nevoie de probiotice si prebiotice. De la Doctormit aflam ca tractul intestinal este gazda unui numar mare de microbi necesari pentru asigurarea sanatatii acestuia si care au potentialul de a contribui la dezvoltarea unor afectiuni prin mecanisme variate.

Putem opta pentru administrarea de probiotice ca si suplimente nutritive sau ele pot deja exista in mod natural in intestin, ajutand la imbunatatirea digestiei si oferind protectie impotriva bacteriilor daunatoare.

Probioticele din intestin sunt bacterii vii care refac flora intestinala si ajuta la imbunatatirea activitatii sistemului digestiv, altfel spus ajuta la buna functionare a organismului. Sursele naturale de probiotoce sunt reprezentate de iaurt, sucuri, bauturi din soia, lapte fermentat si nefermentat, lapte batut, branzeturi usoare, chefir, varza acra, muraturi si ciocolata neagra.

Printre cele mai importante beneficii ale probioticelor se regasesc: restabilirea echilibrului microbian intestinal dupa administrarea de antibiotice, dupa episoadele de diaree, balonare, flatulenta, crampe abdominale, ajuta la ameliorarea tulburarilor de tranzit, faciliteaza digestia in perioadele de schimbari alimentare, contribuie semnificativ la imbunatatirea sistemului imunitar.

Pe de alta parte, prebioticele sunt carbohidrati pe care organismul nu ii poate digera si care actioneaza ca hrana pentru probiotice. Prebioticele influenteaza benefic starea de sanatate a gazdei prin stimularea selectiva a cresterii sau activitatii anumitor microorganisme benefice de la nivelul colonului. Sursele din care ne putem lua prebiotice sunt cerealele integrale, bananele, ceapa, usturoiul, sparanghelul, praz, fructe de papadie, cicoare, miere si anghinare.

Revenind la probiotice acestea ajuta la transportarea alimentelor catre stomac. Pe de alta parte ajuta la tratarea unor boli precum sindromul de colon iritabil, boala inflamatorie intestinala, diareea infectioasa cauzata de virusuri, bacterii sau paraziti, diareea aparuta dupa tratamentul cu antibiotice, infectii vaginale sau infectii ale tractului urinar.

Probioticele asociate cu prebioticele ajuta la ameliorarea simptomelor de balonare si diaree, la eliminarea simptomelor asociate diareei ca efect secundar dupa administrarea de antibiotice, ajuta la sustinerea sistemului imunitar al organismului, reduc inflamatia aparuta la nivelul colonului, reduc sansele acutizarii bolilor intestinale inflamatorii.

Cu alte cuvinte trebuie sa acordam o mare atentie alimentatiei noastre astfel incat aceasta sa cuprinda o varietate de legume si cat mai multe fibre pentru ca doar astfel ne putem mentine sanatatea aparatului digestiv. Totodata aceasta este cea care dicteaza sanatatea intregului organism.

Pe piata exista suplimente de probiotice care contin bacterii vii benefice, dar nu toate au aceleasi concentratii de aceea, doctormit.ro ne sfatuieste sa luam legatura cu medicul inainte de a incepe sa le luam pentru ca doar acesta poate stabili daca sa le luam sau nu si in ce cantitati.

Alte informatii despre subiect puteti afla din urmatorul material DoctorMIT: