Intre 2009 si 2013, Comunitatea Europeana a impus retragerea becurilor vechi cu incandescenta, cu exceptia becurilor decorative si a becurilor mici pentru aparate de uz casnic, cum ar fi cuptoarele, hotele sau frigiderele, cu putere foarte mica si, prin urmare, cu un consum redus. Alternativele, care la inceput l-au cam deconcertat pe consumatorul traditionalist, poseda in schimb o serie de avantaje remarcabile, pornind de la reducerea consumului, trecand de la un randament si o luminozitate mai bune, datorita celor mai avansate tehnologii, la un impact durabil asupra mediului si o eficienta energetica mai mare.

Avantajele becurilor cu LED-uri

LED-urile produc o reducere considerabila a consumului de energie electrica, avand in acelasi timp o eficacitate luminoasa mai mare, caracteristici care contribuie la reducerea costurilor la factura de energie electrica. De fapt, nu este o coincidenta faptul ca cel mai evident avantaj al acestei tehnologii este consumul, daca luam in considerare faptul ca pentru aceeasi luminozitate obtinuta, energia consumata este de sapte ori mai mica decat in cazul utilizarii fostei incandescente traditionale. De asemenea, acesta permite economii considerabile datorita duratei sale de viata lungi, de aproximativ 20 de ori mai lunga decat prima si de doua/trei ori mai lunga decat cea de economisire a energiei, precum si datorita faptului ca sufera mult mai putin de uzura cauzata de aprinderea si stingerea constanta, tipica utilizarii casnice.  Puteti cumpara mai multe tipuri de lustre si corpuri de iluminat cu LED de la instalmen.ro.

La inceput, multi consumatori au fost mai degraba sceptici in legatura cu noul produs, obisnuiti fiind cu becul traditional, ieftin, cald sau rece. In ceea ce priveste LED-ul, a existat o anumita teama ca este pur si simplu un bec mai scump, fara o motivatie reala, de exemplu, de a proteja mediul sau de a ilumina oriunde, de la cele mai intime pana la iluminatul exterior si larg al strazilor si parcurilor publice. Cu timpul, toti consumatorii i-au inteles potentialul si confortul, recunoscandu-i cele mai bune caracteristici, inclusiv atingerea instantanee a luminozitatii maxime, imediat dupa pornire si, prin urmare, ideal chiar si intr-un loc de trecere.

Cum sa alegeti becurile LED potrivite

Exista diferite marci pe piata, de la cele mai cunoscute pana la marci necunoscute, de obicei cu un pret mai mic, datorita, de regula, calitatii materialelor folosite, care influenteaza mai degraba durabilitatea decat performanta becului la momentul achizitiei. Pentru a o alege pe cea mai potrivita pentru nevoile proprii, este necesar sa se evalueze o serie de parametri indicati pe ambalaj, principalul fiind, desigur, intensitatea luminii: cea mai sigura metoda de a intelege acest lucru este de a verifica cati lumeni produce, adica de a verifica cu precizie in functie de unitatea de masura a luminozitatii. Trebuie sa ne obisnuim sa comparam parametrul nu pe baza puterii, exprimata in wati, ci pe baza intensitatii luminoase, evaluata exact in lumeni, a caror echivalenta este in orice caz aproape intotdeauna mentionata pe ambalaj. Daca se doreste o lumina intensa, poate pentru o incapere foarte mare, este mai bine sa se prefere un LED in jurul a 2.000 de lumeni, ceea ce corespunde unui bec vechi de 150 de wati, in timp ce intre 500 si 1.000 de lumeni, comparabil cu primele 60 de wati, sunt recomandabile punctele de lumina care nu sunt principale, sau poate mai multe. In cele din urma, sub 500, poate fi folosit pentru un iluminat mai subtil, cum ar fi o lampa de birou.