Zafaran

Oamenii asociază parfumurile în primul rând cu Franța și vechea tradiție europeană. De ceva timp însă, s-a văzut o expansiune a parfumurilor din toată lumea, în special din Orientul Mijlociu. Ce este special la aceste parfumuri arabesti originale care au câștigat recunoașterea europenilor și au devenit sinonime cu calitatea și măiestria orientală?

Este demn de remarcat faptul că, la fel ca în Europa, în Peninsula Arabică, arta parfumării este dezvoltată de secole. Și, deși culturile s-au împletit în aproape tot acest timp, există impresia că sunt create două lumi separate în domeniul parfumului. Într-una, maiestuoasă, elegantă și reținută, iar în cealaltă, mirosuri bogate, dense și exotice. Poate că datorită acestei diferențe distincte parfumurile arabe au cucerit rapid gusturile europene, oferind un stil și o calitate până acum necunoscute.

Cu câteva mii de ani în urmă, arabii au învățat să primească arome de la plante din deșert, flori parfumate sau, de exemplu, vanilie. În secolul al X-lea, au inventat metoda distilării, au perfecționat-o și au devenit stăpânii ei. Parfumurile inițial simple au început să se amestece în diverse combinații de-a lungul timpului, creând parfumuri de basm. Astăzi, colecțiile de parfumuri orientale frumoase și de primă clasă sunt întruchipate de mărci renumite internațional.

Mulți ani de experiență au arătat că oamenii sunt plictisiți de așa-numitele combinații clasice în parfumerie. Majoritatea caută ceva care să le permită să iasă în evidență și să fie observați. Parfumurile arabe continuă tradițiile antice. În zilele noastre, pentru un european, este o călătorie interesantă în necunoscut – fiecare om este un explorator, mai exact este un secret închis într-o sticlă.

Ce te atrage la parfumul oriental?

Parfumurile din Orientul Mijlociu te pot surprinde mai întâi prin unicitatea lor, o lipsă totală de asemănare cu ceea ce tendința parfumurilor europene s-a obișnuit. Ai de-a face cu ingrediente parfumate indisponibile în climatul european, dar și cu o abordare complet diferită a compunerii parfumurilor. La suprafață, pot părea foarte simple și aproximativ tăiate, dar, atunci când sunt explorate temeinic, se bucură de spațiul și bogăția lor de parfum. Notele lor te pot intriga, pentru că nu ai ocazia să le întâlnești zilnic și la început îți este greu să le asociezi cu ceva cunoscut.

Parfumurile orientale sunt misterioase, senzuale, fierbinți și, mai ales, conțin multe ingrediente naturale. Sunt foarte des rare și greu de găsit. Cum ar fi, de exemplu, lemn de agar (oud), tămâie argintie, trandafir, iris natural, chihlimbar și mosc. Acest tip de parfumuri exclusive nu poate fi găsit pe rafturile magazinelor obișnuite cu parfumuri, iar le paon noir este unul dintre parfumurile favorite ale femeilor europene.

Ingrediente de înaltă calitate, cum ar fi tămâie, smirnă, chihlimbar, cedru, lemn de santal, oud, paciuli, trandafir de damasc nu sunt doar excepțional de durabile, dar creează și o aură extraordinară. Este un sinonim fluid pentru lux. Proiecția acestor parfumuri nu permite nimănui care poartă acest tip de parfum să treacă indiferent.

La primul contact, unii pot fi chiar copleșiți de această atitudine exotică fără compromisuri. Conținutul ridicat de ulei de parfum din aceste compoziții le face să se simtă mult timp pe piele(unele chiar și pentru două zile!) Sunt foarte expresive. Prin urmare, este recomandat să le folosești cu înțelepciune, mai ales vara, când te pot obosi. În iarna rece, parfumul lor gros poate învălui și evoca asocieri cu pământul ars de soare.

Pentru mulți, parfumurile din Orientul Mijlociu pot părea o curiozitate. Cu toate acestea, este greu să nu ai impresia că devin din ce în ce mai populare și ușor accesibile. În fiecare zi își câștigă adepții, încântând cu aroma lor originală și intensă și ingrediente de calitate.