Coachingul, ca metoda de dezvoltare personala, a fost initial dezvoltat in Statele Unite, de catre psihologul american Michael Brown. Coachingul, este o metoda care poate ajuta pe oricine care trece printr-o perioada dificila a vietii, fie ca este vorba despre o problema personala sau profesionala.

Coaching-ul se bazeaza pe reflectii ale filozofului Frederick Hudson, potrivit caruia viata este o calatorie fara punct final, asa ca suntem in mod constant in miscare.
Oricine poate experimenta dificultati legate de viata de cuplu, de viata profesionala si sa apeleze la coaching pentru a intelege aceasta noua situatie si pentru a gasi resursele sa o duca la capat cu succes. Coacher-ul este un amestec de antrenor si mentor, care nu insista asupra trecutului, ci urmareste sa ofere instrumente si perspective pentru un viitor constructiv. Pentru a realiza acest lucru, se propun obiective clare, mijloace pentru a atinge obiectivele si se insita pe starile emotionale si modul de gandire necesare pentru realizarea lor.

Coaching-ul  este o abordare pragmatica si structurata avand rolul de a captura oportunitati de zi cu zi pentru a invata din greseli si a schimba in mod pozitiv si constructiv evenimente din viata. Obiectivele pot fi :  imbunatatirea comunicarii cu colegii, prietenii sau partenerul de viata, orientare profesionala, depasirea temerilor.

Pentru a porni in realizare unui obiectiv, trebuie sa iti  consolidezi abilitatile si  increderea in tine. In interviuri, antrenorul se foloseste tehnici verbale  (ascultare, intrebari, confruntare) pentru a ajuta pacientul sa devina constient de modul in care functioneaza si de metodele de care dispune pentru a realiza sau a imbunatati un anumit aspect al vietii sale.

Coaching-ul se aseamana cu un training, in multe privinte si poate fi realizat si in cadrul unui team building pentru angajati.

Coachingul poate fi privit ca o calatorie catre sine. Poate fi un drum dificil. La inceput veu avea tentatia sa regresezi, sa te intorci in zona de comfort.

Coachingul este un dialog profund intre coach si client. Intrebarile potrivite sunt cheie descoperirii problemelor si calea spre gasirea unei solutii adecvate.