Consultatiile clinice, paraclinice si psihologice necesare pentru obtinerea permisului auto sunt prevazute de lege si au menirea de a stabili daca persoana in cauza este sau nu apta pentru a conduce un autovehicul.
Astfel, toti cei care vor sa urmeze scoala de soferi sau au permisul auto expirat sau suspendat in urma unei abateri trebuie sa treaca prin cateva investigatii de specialitate pentru a obtine fisa medicala pentru permis. Disponibila si pe fisamedicala.info, aceasta este valabila sase luni de la emitere si va fi necesara la obtinerea, reinnoirea sau preschimbarea permisului de conducere.
Cine nu poate obtine certificatul medical pentru permis?
Conform Ordinului 1162 / 2010 care reglementeaza normele minime privind aptitudinile necesare unui sofer, fisa medicala permis nu se elibereaza in urmatoarele cazuri:
-
Persoana prezinta semne de abuz sau dependenta de alcool.
-
Persoana sufera de tulburari grave care ii pot afecta abilitatile de sofat, precum epilepsia, retardul mental sau tulburarile psihice majore.
-
Persoana sufera de diverse afectiuni neuropsihice, neurologice sau alte afectiuni grave care ii afecteaza semnificativ auzul, vederea sau locomotia.
Scopul investigatiilor medicale este de a depista toate aceste situatii si de a stabili clinic daca solicitantul este sau nu apt pentru a sofa.
Investigatii necesare pentru fisa medicala pentru permis
Cei care doresc sa urmeze scoala de soferi sau vor sa isi reinnoiasca permisul trebuie sa treaca prin mai multe investigatii de specialitate. In urma acestora, vor putea primi un certificat medical care dovedeste ca au abilitatile necesare pentru a conduce un autoturism.
Iata despre ce investigatii este vorba:
-
Consultatie Medicina Interna;
-
Consultatie ORL;
-
Consultatie Oftalmologie;
-
Consultatie Ortopedie si Chirurgie;
-
Consultatie Neurologie;
-
Consultatie Psihiatrie.
Din fericire, toate aceste consultatii se pot face acum intr-o singura ora in cadrul unei clinici medicale care a fost autorizata de catre Directia de Sanatate Publica si Politia Rutiera. Toti medicii de specialitate necesari sunt prezenti in clinica la data si ora programarii si investigatiile se vor desfasura mult mai rapid. Astfel, solicitantul poate primi in aceeasi zi fisa medicala pentru permis, semnata si avizata de medicul coordonator al clinicii.
Acte necesare pentru obtinerea fisei auto
Intrucat la receptia clinicii se poate gasi formularul tipizat prevazut de lege, solicitantii trebuie sa aiba la ei doar:
-
Cartea de identitate sau buletinul;
-
Daca urmeaza scoala de soferi, va fi nevoie de fisa de scolarizare;
-
Adeverinta de la medicul de familie in care sa fie mentionat daca pacientul este sau nu sub observatie cu afectiuni grave care ii pot afecta abilitatile de sofat;
-
In cazul celor bolnavi de diabet de tip I, va fi necesara o scrisoare sau o adeverinta de la medicul diabetolog in care sa fie mentionat diagnosticul si daca pacientul este sau nu apt pentru a sofa.
De asemenea, cei care poarta ochelari de vedere trebuie sa ii aiba la ei pentru testul oftalmologic. Odata ce au aceste documente, cei interesati trebuie doar sa faca o programare la clinica medicala si apoi sa se prezinte in ziua si la ora stabilite pentru a face toate investigatiile necesare si a obtine fisa medicala permis.