constructie noua

Atunci cand vrei sa iti cumperi o casa nou construita este foarte important sa tii cont de mai multe detalii care fac ca aceasta casa sa fie potrivita pentru tine. Uita-te la toate detaliile de la manopera zidarie si pana la modul in care a fost compartimentata astfel incat sa te asiguri ca obtii casa dorita.

Dezvoltatorul imobiliar

In momentul in care cumperi o casa este foarte important sa acorzi atentie dezvoltatorului complexului imobiliar, in cazul in care casa face parte dintr-un ansamblu rezidential nou. Astfel, inainte de a cumpara o locuinta va trebui sa verifici bonitatea dezvoltatorului prin raportarea la toti partenerii care sunt implicati in proiect daca acestia sunt de notorietate, daca au suficienta forta financiara sau daca pe rolul instantelor au inregistrate litigii. De asemenea, daca au mai avut si alte proiecte, verifica ce materiale de constructii folosesc in mod normal, daca ceilalti cumparatori sunt multumiti si daca au aparut plangeri la alte proiecte pe care le au.

Verifica toate documentele necesare

Daca locuinta este intr-un ansamblu rezidential nou, trebuie sa fie solicitate de la dezvoltatori documente care sa fie studiate cu un avocat. Cere certificatul de rubanism, autorizatia de construire, procesul veral de receptie, cartea tehnica si extrasul de carte funciara. Spre exemplu, inc azul in care cuprinsul extrasului de carte funciara ajunge la tine, vei putea fla informatii relevante de natura tehnica si juridica referitoare la mai multe aspecte. Consultand documenteul, cumparatorul se asigura ca toate informatiile pe care vanzatorul le prezinta, corespund intocmai cu realitatea.

Confuzii in exprimare

Este bine ca inainte sa cumperi o casa sa observi si daca pretul acesteia a fost determinat de suprafata construita sau de suprafata utila. De foarte multe ori, vanzatorii trec in anunturi suprafata construita in locul celei utile care il intereseaza de fapt pe cumparator.  Confuzia intre cele doua suprafete este facuta intentionat pentru ca fiecare cumparator va considera ca plateste pentru mai mult spatiu de locuit, in timp ce vanzatorul vrea ca clientul sa plateasca suprafata construita.

Suparata utila este cea desfasurata fara suprafata peretilor. Suprafata utila a unei locuinte este de fapt suma tuturor suprafetelro incaperii. Ea cuprinde cemrra de zi, dormitoare, bai, bucataie, toaleta, spatiile de depozitare si holurile. Nu sunt incluse suprafetele balcoanelor, prafurile si trecerile sau deschiderile, nisele pentru radiatoare si elementele sistemelor HVAC. De asemenea, nu sunt incluse nici suprafetele pentru sobe.

Suprafata construita in schimb este de fapt supa suprafetelor utile din incaperi, inclusiv balcoane si a unei parti din suprafetele partii comune a cladirilor asa cum este de exemplu casa scarii sau uscatorul. Prin urmare, aceasta suprafata va fi mai mare decat cea utila, insa pentru cumparator nu aceasta este de interes, ci cea pe care o gaseste in interiorul propriei case si o poate utiliza doar el. Prin urmare, va trebui sa fii atent si la aceste aspecte in momentul in care iti cumperi o casa de constructie noua astfel incat sa te asiguri ca intelegi corect aceste date atunci cand le citesti.