obiceiuri si traditii de iarna in romania

Foarte multe dintre traditiile noastre se pierd sau se amesteca cu cele din alte tari si indiferent de cat de frumoase sunt colindele englezesti sau filmele din America, din cand in cand este frumos sa ne aducem aminte si de obiceiurile noastre care ne reprezinta. Vom acoperi cat mai multe zone etnografice si vom prezenta cat mai multe obiceiuri.

Cum se sarbatoreste Craciunul?

Craciunul este o sarbatoare Crestina celebrata pe 25 decembrie si este asociata cu nasterea lui Iisus Hristos. Originile Craciunului sunt diverse si de obicei difera de la o cultura la alta si de la o societate la alta. In Romania, Craciunul are origini pagane si combinate cu credintele crestine. In Romania traditiile de Craciun sunt asociate cu lumina si focul, aceste elemente fiind gasite in cele mai multe tari din Europa si reprezentand speranta ca zeul soare va putea invinge iarna si va aduce primavara. Tot printre obiceiurile si traditiile in Ardeal gasesti si colindele care aduc bucurie in casele tuturor.

Colindatul

Atunci cand vizitezi obiectivele turistice in Transilvania vei gasi cu siguranta si un alt obicei de pe la noi, acesta fiind colindatul. Colinda incepe din 24 decembrie si poate continua 3 zile. Are loc de obicei in grupuri de copii, de oameni maturi sau de batrani, doar fete, doar baieti sau tineri casatoriti, tinand cont de zona geografica. Colindele sunt de cele mai multe ori interpretari ale unor ritualuri pagane, dar care cu timpul sunt schimbate si amestecate cu anumite interpretari religioase.

Cu toate astea, colindatul cu masti este un ritual pagan care ne aduce aminte de ritualurile de vanatoare. Colindatul are loc in case sau in curti sub frestre. De asemenea, are loc noaptea sau dimineata si colindatorii sunt de obicei invitait in casa pentru ca se spune ca ei aduc sanatate si un an prosper. Colindatorii primesc nuci, mere, colaci si bani.

Obiceiuri din Banat

In zona Banatului, Craciunul este sarbatorit diferit. In case, focurile nu sunt niciodata stinse pentru ca anul care vine sa fie unul rodnic. In aceasta zi bradul se va impodobi cu dulcuuri si sub brad se va pune un colac, un carnat si o sticla de rachiu. Tot in aceasta seara se aduna si tinerii si se mascheaza. Barbatii poarta masti de femei si femeile masti de barbati. Apoi pleaca prin sat. Se aduna in mai multe case si incep sa danseze.

La miezul noptii tinerii se imbraca in portul popular si pleaca la colindat prin sat. Oamenii ii cinstesc cu colaci, cu carnati si cu rachiu sau vin. De asemenea, micii colindatori pot avea cu ei bete de alun impodobite cu steagul romaniei cu care colindatorii sa bata in podeaua de la casa pentur a goni duhurile rele, norii de ploaie si grindina. De asemenea, in unele sate se colinda dimineata zilei de Ajuns iar in majoritatea zonelor pana seara tarziu. E ceva normal ca colindatorii sa vina noaptea si sa colinde pe la toate casele astfel incat sa nu ramana nimeni necolindat.