La clinica oftalmologică, întâlnim adesea situația copiilor cu ochi roșii. Această condiție poate fi cauzată de multipli factori, cum ar fi oboseala din cauza utilizării excesive a dispozitivelor electronice (telefoane, tablete, computere), înotul fără ochelari de protecție adecvați, conjunctivita, alergiile oculare sau purtarea prelungită a lentilelor de contact.

Roșeața oculară poate indica, de asemenea, afecțiuni oculare mai grave, unele reprezentând chiar un risc pentru vederea copilului. De aceea, consultul medical prompt de către un oftalmolog pediatru, este crucial pentru stabilirea unui diagnostic corect și inițierea unui tratament adecvat cât mai curând posibil.

Printre cauzele frecvente ale ochilor roșii la copii se numără:

Conjunctivita – o inflamație a conjunctivei (membrana transparentă care acoperă partea albă a ochiului și interiorul pleoapelor), este o afecțiune oculară frecvent întâlnită la copii. Aceasta poate fi de natură infecțioasă sau non-infecțioasă. Pe lângă roșeața oculară, conjunctivita poate provoca senzație de arsură sau de prezență a unui corp străin în ochi, mâncărime, lăcrimare și/sau secreții. Adesea, conjunctivita apare în contextul unei infecții respiratorii superioare, copiii fiind predispuși la această condiție în cazul bolilor virale ale tractului respirator. Există diverse tipuri de conjunctivite, inclusiv cele bacteriene, virale și alergice.

Frecvent, secrețiile abundente, purulente sau mucopurulente, sunt caracteristice conjunctivitei bacteriene, în timp ce secrețiile apoase, sau lacrimarea, sunt tipice conjunctivitei virale. Conjunctivitele, mai ales cele de tip viral, sunt extrem de contagioase în primele 1-2 săptămâni după apariție, motiv pentru care, pe lângă respectarea strictă a normelor de igienă, se sugerează și evitarea frecventării locurilor aglomerate.

Un simptom constant întâlnit în cazul conjunctivitelor alergice este pruritul ocular sever (mâncărimea intensă). Practic, este imposibilă prezența unei alergii oculare fără mâncărime!

O entitate particulară a conjunctivitelor alergice este keratoconjunctivita vernală, o afecțiune cu debut sub vârsta de 10 ani, cu caracter sezonier, vârful incidenței fiind la sfârșitul primăverii și vara.  Această afecțiune se manifestă prin roșeața ochilor, prurit intens, disconfort, fotofobie (sensibilitate crescută la lumină), lăcrimare și secreții mucoase. Chiar dacă este o condiție autolimitantă, care tinde să se amelioreze pe măsură ce copilul ajunge la adolescență, poate cauza complicații severe la nivelul corneei și poate duce la scăderea permanentă a acuității vizuale. Astfel, consultul medical prompt este crucial pentru a limita complicațiile și pentru a proteja vederea.

Conjunctivita la nou-născuți poate avea o cauză infecțioasă, dar este adesea rezultatul unui canal lacrimal obstruat. Dacă ochiul copilului este permanent lăcrimos sau umed și prezintă periodic secreții mucopurulente, este probabil ca acesta să sufere de obstrucție a canalului nazo-lacrimal. Având în vedere varietatea tipurilor de conjunctivită, tratamentul este specific fiecărei situații. Prin urmare, medicul oftalmolog este cel mai calificat să determine și să prescrie tratamentul adecvat fiecărui caz în parte.

Keratita – este o afectare a corneei, stratul frontal transparent al ochiului pe care se aplică lentila de contact. Copiii sunt adesea afectați de keratite virale, provocate de infecții cu adenovirusuri sau virusuri herpetice, sau ca urmare a anumitor tipuri de conjunctivite, precum keratoconjunctivita vernală.

În cazul keratitei herpetice, în particular, ochiul devine roșu, dureros, lăcrimos, cu pleoapele umflate și prezintă o sensibilitate crescută la lumină. Ignorarea și lipsa tratamentului herpesului ocular pot conduce la complicații severe, inclusiv cicatrici pe cornee, uveită sau glaucom secundar.

Purtătorii de lentile de contact trebuie să acorde o atenție sporită igienei, modului corect de utilizare și perioadei de valabilitate a lentilelor, evitând astfel riscul crescut de a dezvolta keratită infecțioasă, o afecțiune cu potențiale efecte negative grave asupra vederii. Prin urmare, dacă ochiul unui purtător de lentile se înroșește, primul pas este să îndepărteze lentila, iar dacă roșeața persistă, este necesară consultarea unui specialist oftalmolog.

Eroziunile corneene – reprezintă leziuni ale stratului exterior al corneei, apărând de obicei după un traumatism ocular minor sau la purtătorii de lentile de contact, manifestându-se prin roșeață, durere, lacrimare și sensibilitate crescută la lumină.

Uveita anterioară – implică inflamația uveei, stratul mijlociu al ochiului, cu diverse cauze. Forma infecțioasă a uveitei provoacă roșeață, durere, fotofobie, lacrimare și poate duce la scăderea acuității vizuale. La copii, cea mai comună cauză de uveită anterioară non-infecțioasă este artrita idiopatică juvenilă, care, de obicei, lasă ochiul alb și fără durere. Există și alte cauze ale roșeții oculare la copii, inclusiv ulcerul cornean, celulita periorbitală, episclerita și sclerita.

Dacă roșeața oculară este însoțită de simptome precum durere oculară, sensibilitate la lumină, edem palpebral sau vedere încețoșată, este imperativ să căutați urgent asistență medicală la o clinică oftalmologică pediatrică, precum KidOptik. Un diagnostic precis și un tratament adecvat aplicate în timp util pot limita complicațiile și salva vederea.