Procrastinarea  sau tendinta patologica de a amana sistematic anumite actiuni este un obicei prost, si ca orice alt obicei, acesta poate fi schimbat. Va propunem cateva sfaturi  de dezvoltare personala pentru a lupta cu succes impotriva acestei tendinte.

De obicei amanarea are loc atunci cand trebuie sa faci anumite lucruri care nu iti plac sau pe care le consideri dificil de realizat. Daca vei vizualiza beneficiile pe care le aduce o anumita sarcina sau obligatie, vei reusi sa si realizezi lucrul respectiv. Beneficiile sau nevoia te vor determina sa nu mai amani si sa incepi sa te apuci de sarcina respectiva.

Lucrurile mai putin placute va cer mai multa energie si mai mult efort. De aceea, momentul cel mai bun de a incepe sa faci ceva ce ai amanat mereu, este atunci cand esti mai in forma. Fie ca este vorba despre un anumit moment al zilei, fie ca este vorba de week-end, cand ai mai mult timp liber, fiecare dintre noi are momente in care se poate concentra mai bine si poate depune un efort maxim pentru a realiza lucrurile care nu ne fac placere.
In loc sa te gandesti ca trebuie sa duci la bun sfarsit o sarcina, mai bine te-ai concentra sa o incepi. Inceputul poate fi de cele mai multe ori dificil si restul poate sa vina de la sine.

Putina organizare nu strica nimanui. Scrie in agenda tot ce trebuie sa faci in ziua urmatoare si du lucrurile la bun sfarsit in ordinea importantei.

Daca metodele de mai sus nu au succes, poate iti va fi util sa urmezi un curs de dezvoltare personala, un training de managementul timpului si de organizare, in urma caruia poti invata cum sa invingi tendinta de a amana sistematic anumite actiuni.

De asemenea, exista carti de dezvoltare personala care te pot indruma si iti pot oferi sfaturi utile si practice.