Expunerea la soare poate provoca daune grave ochilor nostri daca nu ii protejam, deoarece acestia sunt extrem de sensibili la razele UV.

Desi razele ultraviolete sunt benefice pentru sanatate in masura lor adecvata, in doze mari sunt una dintre cele mai daunatoare radiatii pentru fiintele umane. Atunci cand ochii nostri sunt expusi la niveluri ridicate de radiatii UV, avem nevoie de o protectie adecvata pentru a preveni posibile afectiuni oculare,  cum ar fi conjunctivita, sau chiar cataracta.

Cu toate acestea, trebuie sa tinem cont de faptul simplu ca ochelarii de soare au lentile colorate, acest lucru nu ne protejeaza de radiatiile solare, dupa cum avertizeaza Consiliul General al Colegiului optometristilor și opticienilor. Vezi mai multe modele de ochelari de la optica Iasi.

Ce sa cautati atunci cand cumparati ochelari de soare?

Acestea fiind spuse, detaliem principalele elemente pe care ar trebui sa le luati in considerare atunci cand alegeti ochelari de soare care garanteaza protectia ochilor si aveti grija de sanatatea vizuala.

Tipul de lentile

Exista patru tipuri de lentile de baza pentru ochelari de soare:

  • Lentilele fotocromaticesunt cele mai potrivite pentru intensitatea luminii ambientale si a radiatiilor UV, deoarece se intuneca in prezenta luminii naturale si se lumineaza in intuneric.
  • Lentilele colorate sunt tot timpul inchise la culoare și au protecție împotriva radiatilor UV. Acestea pot fi în diferite culori și grade de închidere.
  • Lentilele polarizatesunt recomandate pentru sporturile in aer liber, deoarece permit trecerea razelor verticale, utile pentru vedere si blocheaza oblicele, care sunt cele care produc stralucire. Acest lucru le permite sa filtreze lumina reflectata pe suprafete plane, ar fi apa, asfaltul, vopseaua auto, zapada sau nisipul, imbunatatind calitatea vederii, perceptia culorilor si definirea formelor. Din toate aceste motive, ele sunt, de asemenea, deosebit de utile pentru soferii auto.
  • Lentileletip oglinda reflecta o parte din lumina, dar protejeaza ochii de luminozitatea excesiva de lumina directa si de reflexiile care apar pe suprafete precum apa, nisipul, zapada sau asfaltul. Utilizarea sa este recomandata in sporturile nautice si de iarna, precum si in medii orbitoare sau cu lumina foarte puternica.

 

Certificatul de fabricatie CE

Cand mergeti sa cumparati ochelari de soare, asigurati-va ca au marcajul CE cu numele producatorului si referintele modelului.

Culoarea lentilelor

  • Tonurile de portocaliu si galben,care ofera un contrast si o adancime mai mare a terenului, sunt ideale, de exemplu, pentru condus la apus si in ceata sau pentru sporturi cu miscare rapida, ar fi tenisul.
  • Maro, care permit o viziune confortabila, fara modificari mari ale culorilor, sunt ideale pentru sporturile in aer liber si sunt indicate in special pentru persoanele care au fost operate pentru interventii chirurgicale de refractie sau afectate de cataracta.
  • Verdele,cel care distorsioneaza cel mai mult culorile naturale, este recomandabil pentru sporturile nautice si de iarna.
  • Griurile,cu o fidelitate cromatica mai mare (cu greu modifica perceptia culorii), sunt ideale pentru medii cu iluminare neregulata sau pentru conducere.

Tipul de filtre

Filtrele variaza de la 0 (luminozitate mai mica) la 4 (luminozitate mai mare). Numarul 0 sunt ochelari de lentile clare, care sunt de obicei folosite pentru conducere. Cele din cele 1 sunt pentru spatii cu luminozitate usoara; cele cu 2 si 3 sunt cele mai frecvente si se recomanda daca practicati sport sau daca mergeti la plaja; si, in cele din urma, cele cu 4 sunt cele mai intunecate si, prin urmare, cele mai bune pentru mediile solare extreme.