Marea majoritate a caselor din România, mai ales cele din mediul rural, sunt încălzire cu lemn de foc. Mai exact, sunt folosite centralele pe combustibil solid în care lemnul este ars pentru a garanta încălzirea centralizată. Prin urmare, este de la sine înțeles faptul că au apărut o mulțime de astfel de centrale pe piață.

Problema ar fi aceea că nu toate aceste centrale, apărute precum ciupercile după ploaie, pot garanta performanțele pe care cu toții ni le-am dori. Așa că nu ar trebui să ne mire faptul că toată lumea caută să cumpere doar cele mai bune centrale pe lemne, mai ales dat fiind faptul că vorbim totuși despre o investiție pe care o facem prea des.

Părerea mea este aceea că o centrală pe lemne trebuie achiziționată doar o dată la câteva zeci de ani. Cel puțin 25 de ani ar trebui să reziste o centrală pe lemne bună, fără a prezenta defecțiuni sau cine știe ce probleme tehnice.

Folosesc de ani buni o centrală pe lemne de la Stropuva, cel mai mic model pentru că nu am o casă foarte mare. Nu mă pot declara decât foarte mulțumit de tot ce îmi oferă această centrală, iar de aceea consider că modelele care sunt realizate de acest producător sunt cele mai bune centrale pe lemne din România.

Îmi place la aceste centrale faptul că nu trebuie să stai mereu pe lângă ele. E suficient să pun lemne în caz doar o singură dată pe zi, iar apoi casa este încălzită mai bine de 24 de ore. Au fost și zile când am depășit autonomia de 30 de ore, ceea ce a fost un record cu care nu ezit niciodată să mă laud.

Dețin un model universal, care poate folosi și cărbuni pentru ardere, iar ori de câte ori am ocazia să folosesc cărbuni, nu ezit să o fac. Iar asta deoarece performanțele obținute cu cărbuni sunt chiar și mai uimitoare. O săptămână de zile uit de alimentarea cazanului atunci când folosesc cărbuni, ceea ce este superb!

Atunci când găsesc cărbuni la prețuri bune, nu stau prea mult pe gânduri. Iau o cantitate cât mai mare, iar asta deoarece știu că astfel plătesc mai puțin pentru confortul termic. 

Centrala mea Stropuva este foarte ușor de curățat. Am nevoie de doar 15-20 de minute ca să o curăț în totalitate, lucru pe care îl fac săptămânal. Probabil că datorită acestei atenții constante pe care o acord întreținerii centralei, nu am avut probleme tehnice până acum.

Este totodată și foarte ușor de folosit. M-am ferit mereu de lucrurile complicate, cu multe comenzi și butoane. Iar centrala Stropuva pe care eu o folosesc mă încântă mereu prin simplitatea de care dă dovadă ori de câte ori o folosesc. Mă ajută să mă bucur de confort termic fără a avea dureri de cap, ceea ce reprezintă un motiv în plus pentru a o recomanda și celorlalți.

Acestea fiind spuse, concluzia nu poate fi alta decât aceea că modelele de centrale pe lemne Stropuva sunt cele mai bune!